Šta je video marketing?

Šta je video marketing?

Nekada je video sadržaj bio namenjen samo kompanijama sa velikim budžetima. TV je bio jedini kanal koji je jednosmerno komunicirao svoju video poruku – opštoj ciljnoj grupi.

Srećom, to vreme je iza nas!

Zahvaljujući nastanku novih platformi gde je moguće koristiti video (YouTube, Facebook, Instagram, LinkedIn…), danas imamo kanale komunikacije koji nam omogućavaju da u realnom vremenu prilagođavamo marketinške i oglašivačke aktivnosti kroz komunikaciju sa klijentima i ciljnim tržištem.

Postoji veliki broj načina na koji video može da se primeni, ali se danas najčešće koristi za video marketing i content marketing.

Šta je video marketing?

Video marketing je upotreba video sadržaja za reklamiranje i promociju proizvoda/usluge, kroz obrazovanje ciljne publike i povećanje interakcije kroz digitalne kanale i društvene mreže.

Video marketing se najčešće koristi za unapređenje svakog koraka u prodajnom levku, što omogućava davanje kvalitetnih i pravovremenih informacija potencijalnom kupcu.

Video može da objasni bilo koji proizvod i uslugu, demonstrira kako proizvod radi, odgovori na najčešća pitanja, predstavi priču o proizvodnji, radnicima, menadžmentu, svedočenja zadovoljnih kupaca, najave novih proizvoda, usluga, aktivnosti – mogućnosti su zaista velike.

Imajući u vidu da ljudi imaju sve manje pažnje, video je postao nezaobilazni način da se brzo i efikasno skrene pažnja prosečnog korisnika interneta.

Zato, ako još niste počeli da koristite video u marketingu, pročitajte tekst u nastavku, i imaćete ideju kako možete da pomognete vašoj firmi da unapredi poslovanje.

Koje su prednosti video marketinga?

Poboljšava prodaju

Najvažniji razlog zbog kojeg koristimo video sadržaj u strategiji marketinga je – video poboljšava prodaju u svakom segmentu prodajnog levka.

Još uvek nemamo podatke za Srbiju, ali ove informacije iz SAD su svakako indikativne:

Benefiti / Koristi video marketinga

Gradi poverenje i povezanost

Cilj marketinga je da ostvari dugoročnu vezu sa potrošačima koja je zasnovana na poverenju, a video može stvoriti snažne veze kao ni jedan drugi format sadržaja. Boja i visina glasa, izraz lica, pokret, muzika, stvaraju emocije kakve želimo da budu povezane sa brendom – nešto što blog post ili infografik nikako ne mogu da postignu.

Svi vole video

Poboljšava rangiranje na pretraživačima

Kako bi pretraživači utvrdili da sajt ima dobar sadržaj, između ostalog, oni mere i vreme koje korisnik provede na njemu. Postavljanjem videa na sajt, povećava se verovatnoća da će se korisnici duže zadržati. Pored toga, snimci sa YouTube-a se prikazuju veoma visoko, u prvih desetak rezultata.

Ako želite da budete na prvoj stranici u Google Search-u, morate ozbiljno razmotriti rad na razvoju video materijala.

Povećava otvaranje e-mailova i klikova

Napravili smo sjajnu e-mail kampanju i našoj publici pripremili sve važne informacije koje su im potrebne. Uvodni e-mail koji sadrži video, i u naslovu sadrži reč “video”, značajno povećava poveća otvaranje maila i CTR (click-through rate).

Niko do sada nije rekao: “Izvinite, ali bih radije čitao ovaj dugačak e-mail, a onda pregledao sve atačmente “.

Vrlo brzo se vraća investicija

Danas je mnogo lakše proizvesti video, i uz dobro planiranje, ceo proces ne mora da bude skup, što već omogućava da se investicija brže vrati.

Povrat investicije video marketing ROI

Šta je video marketing strategija?

Prvi korak u pravljenju video marketing strategije je postavljanje video marketing ciljeva, na primer:

• Povećanje prodaje
• Unapređenje svesti o brendu
• Promocija novog proizvoda ili usluge
• Povezivanje i izgradnja odnosa sa potrošačima, itd.

Ovo nije kraj liste, ima još mnogo mogućih ciljeva i mogu biti specifičniji i prilagođeni određenom biznisu i potrošačima.

Ovi ciljevi pomažu da utvrdimo:

• Za koga pravimo video – ovo je naš idealni kupac (Buyers Persona)
• Koji je cilj videa koji treba da napravimo – video za određeni segment prodajnog levka (Buyers Journey)
• Gde objavljujemo video – kroz izradu persone smo saznali gde naš idealan kupac provodi vreme online,
• Kako promovišemo video – u zavisnosti od toga gde objavljujemo video, određujemo i način promocije,
• Kako merimo uspeh videa – zavisi od ciljeva i faze u kojoj se kupac nalazi u okviru prodajnog levka

Kao i kod postavljanja svih marketinških ciljeva, video marketing ciljevi se postavljaju kroz SMART kriterijume, kako bi svaki pojedinačan cilj bio:

SMART ciljevi

PRIMER: Cilj – Unapređenje efikasnosti prodajne stranice (Landing page)

• Jasno definisan: Hoćemo da prodajna stranica generiše više potencijalnih kupaca dodavanjem explainer videa o proizvodu
• Merljiv: Cilj je rast od 30%
• Dostižan: A/B testiranjem smo utvrdili da prodajna stranica sa videom generiše 28% potencijalnih kupaca u odnosu na stranicu bez videa
• Realan: Ako generišemo veći broj potencijalnih kupaca imaćemo veću prodaju
• Vremenski određen: U narednih godinu dana

SMART CILJ: U narednih godinu dana, naša prodajna stranica će generisati 30% više potencijalnih kupaca dodavanjem explainer videa o proizvodu.

Najčešći tipovi videa koji se koriste u video marketingu

Kao što ste mogli da pročitate u tekstu iznad, video može imati zaista veliki broj formi i formata, i kreira se za svaku fazu prodajnog levka. Kako bi ovi video materijali bili efikasni, potrebno je potruditi se da mogu da se ponovo koriste, u što većoj meri, u nekoj od sledećih kampanja.

Prodajni levak

Prva faza prodajnog levka je UPOZNAVANJE, kada je osnovni cilj da se privuče nova publika kojoj vaš proizvod nudi rešenje. U ovoj fazi, publika postaje svesna da ima problem i kreće da traži rešenje.

Cilj: Proširena prepoznatljivost brenda, izgradnja poverenja sa publikom, uvođenje publike u prodajni levak.

Vrste videa koje se koriste u ovoj fazi: brand video, explainer video, kako da? video, najčešća pitanja…

Druga faza je RAZMATRANJE, kada je novoj publici jasno da ima problem i analizira različite načine da ga reši. U ovoj fazi se nova publika pretvara u potencijalne kupce.Video treba da pokaže saosećanje i odlično razumevanje problema koji ciljna publika ima i predstavi rešenje – vaš proizvod ili uslugu.

Cilj: Veću konverziju, dalje vođenje kroz prodajni levak, unapređenje potrošačkog iskustva, povećanje znanja nove publike o načinima na koje vaš proizvod rešava njihov problem

Vrste videa: Webinar sa detaljnim informacijama, detaljna prezentacija rada proizvoda, detaljni explainer video, pre i posle video, poređenje proizvoda…

Treća faza je ODLUKA, i ovo je poslednji korak pred prodaju. Vaši potencijalni klijenti već znaju da im nudite rešenje i znaju i da postoje alternative vašem proizvodu. Izgrađeno poverenje će pomoći da vaši potencijalni kupci zaista postanu vaši kupci.

Cilj: Povećanje prodaje, ubrzavanje prodajnog ciklusa, i izgradnju poverenja, uveriti potencijalne kupce da vaš proizvod zaista pomaže u rešavanju problema koji imaju i da ih nećete izneveriti.

Vrste videa: Svedočenja zadovoljnih kupaca, detaljna demonstracija rada proizvoda, kvalitet proizvodnje i materijala, personalizovani video…

Ima još jedna faza, koja je veoma bitna i dolazi nakon ostvarene prodaje – FAZA ZADOVOLJSTVA, koja praktično predstavlja početak novog prodajnog levka. U ovoj fazi komuniciramo sa postojećim kupcima i prelazimo na upsell strategiju – podsećamo ih na naše proizvode ili nudimo nove, slične, kompatibilne proizvode, specijalne uslove, akcije, itd…

Cilj videa: povećanje prodaje drugih artikala / usluga, izgradnja baze zadovoljnih kupaca

Vrste videa: hvala vam video, video trening o upotrebi proizvoda ili oblasti u kojoj se koristi, video za upoznavanje sa drugim proizvodom

Zaključak

Rast video marketinga predstavlja sjajnu priliku za baš svaki biznis. Obzirom da potrošači nastavljaju da daju prednost videu u odnosu na druge sadržaje, očekuju da se brendovi svih veličina i industrija povezuju sa njima koristeći video. Internet platforme i pretraživači prioritizuju video sadržaj, a telefoni i tableti su omiljeni uređaji za puštanje videa. To znači da treba da iskoristite ovaj efikasan alat za marketing i ostanete konkurentni.

Bez obzira da li vam je potrebno da privučete novu publiku, ubrzate prodajni ciklus
ili da održavate dobru komunikaciju sa svojim klijentima


Optimum Productions ima rešenja koja mogu da vam pomognu da zaradite brže i jednostavnije

ZAKAŽITE BESPLATNE 30-MINUTNE ONLINE KONSULTACIJE

ZAKAŽITE BESPLATNE 30-MINUTNE ONLINE KONSULTACIJE 

Optimum Productions

MI NISMO TIPIČNA VIDEO PRODUKCIJA!

Mi pomažemo biznisima i organizacijama da ostvare rast, uštede vreme, povećaju prodaju i izgrade bolji odnos sa ciljnom publikom uz pomoć video marketinga.

Close Menu